2012. augusztus 1., szerda

A Kínai Agyaghadsereg

Még 2011-ben volt Budapesten a kiállításuk, csak most jutottam el odáig hogy az akkori fotókat feldolgozzam és be tegyem ide a blogba, mert szerintem megér egy posztot. Az internetről értesültük akkor, hogy megtekinthető - mi sem kellett több, hogy elmenjünk megnézni. 
Az első kínai császár sírjában talált agyaghadsereget a világ nyolcadik csodájának is emlegetik. Az agyag katonákat, az első hadsereg történetét és a sírkamra föltárásának történetét mutatta be a Showtime Budapest kiállítása, reméljük megismétlődik majd valamikor... Mivel a fotózás nem volt tilos, készült róla pár fotó is.
Mit ne mondjak, elég félelmetesek voltak, viszont érdekesek is...
A bejegyzés végén egy kis történelmi filmet is láthatnak kedves Olvasóim az agyaghadsereg történetéről.Az időszámításunk előtti III. század végén élő kínai császár, Csin Si Huang-ti sírboltjában talált agyaghadsereg katonáit, a császár eredeti hadseregének történetét, illetve a sír 1974-es felfedezésének körülményeit mutatta be ez a kiállítás.
Az időelőtt 210-ben elhunyt Csin Si Huang-ti kínai császár még életében megrendelte a hadseregét ábrázoló síremléket pénz nem számít alapon. Mindezek ellenére uralkodása hamar feledésbe merült, mert dinasztiájának egyetlen uralkodója volt, így a későbbi dinasztiák történetírói valahogy kihagyták, meg sem említették.A tárlókban több mint 70 agyagkatona mását állították ki, melyek közül hét teljesen restaurált alakokat ábrázol kiemelkedő minőségben. Az életnagyságúnál is nagyobb figurák között látható volt tábornok és tiszt, lovak és fegyverek, ékszerek és használati tárgyak. 
És az ígért film:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése