2013. november 16., szombat

Brunszvik Kastély - Lassan elköszön az ősz...

Úgy tűnik ez lesz az utolsó őszi album, lassan már a falevelek is lehullanak. Készül a télre a természet. Szerintem nem csalódtam abban, hogy elmentem - már nem először voltam itt, és mindig szép ez a hely. Szeretem a Brunszvik Kastélyt, mert hangulatos és kedves élményekkel térek haza onnan mindig.

Hogy okosodjunk is egy kicsit kerestem pár dolgot erről a meseszép helyről:

Martonvásár valószínűleg már a 11. században sűrűn lakott hely lehetett. 1268-ban elsőként már mint vásáros hely említik, amely a kereskedelem élénkülésével csak tovább bővült, mivel a Buda -- Fehérvár kereskedelmi út mentén feküdt. Ekkor valószínűleg Fehérvár után Martonvásár Fejér megye legnagyobb városa. A törökök 1526-ban, 1528-ban, 1541-ben, 1543-ban, 1545-ben és 1551-ben vezettek hadjáratot a településen keresztül, így világosan kitűnik, hogy a 16. század közepére már teljesen elnéptelenedett.

Az 1770-es években a Brunszvik család kezére került a terület. Ők nagyszabású építkezésbe kezdtek, 1773 és 1776 között római katolikus templomot, valamint egy barokk kastélyt építettek (ezt 1870-ben neogót stílusban alakították át), nagyszámú telepest vonzottak a korábban kihalt faluba. A város nagy büszkesége, hogy 1800-ban itt vendégeskedett Ludwig van Beethoven.

Korán, már 1861-ben kapcsolódott a település a vasúti hálózatba, a Déli Vasúttársaság Buda--Nagykanizsa vonalára, amely sokáig a második legjelentősebb vasútvonal volt Magyarországon. A Martonvásáron épült vasútállomás szolgált a lassú szerelvények szénnel és vízzel való feltöltésére is. A lehetőségek ellenére azonban Martonvásár továbbra is csak a mezőgazdaság területén emelkedett ki, terményeinek a vasút jó piacot biztosított a közeli fővárosban.

A II. világháború súlyos pusztításokat végzett a településen, ahol a Brunszvik család korábbi birtokainak szétosztásával nagy lehetőség nyílt a mezőgazdaság további növelésére. 1951-ben mezőgazdasági kutatóintézet alakult a faluban, amely 1953-tól kezdve a Magyar Tudományos Akadémia Kezelésében áll, mindenkor a legfejlettebb hasonló intézmény volt Magyarországon. Szintén ebben az időszakban alakult ki Martonvásár turizmusa.

No akkor nézzünk körül, és lássuk be - hogy még mennyi is maradt az őszből. És ha már teljesen el fog múlni, legalább képekben megcsodálhatjuk akárhányszor csak szeretnénk! 

És persze egy kis bemutatófilm is készült, ami szerintem nagyon jól sikerült. Jó szórakozást!


És egy bemutatófilm:

Ide tényleg érdemes elmenni, körülnézni és sétálni egy jót!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése