2013. november 12., kedd

Dera szurdok - a mi Svájcunk

Egy kellemes őszi hétvégén családommal a Dera szurdokra mentünk kirándulni. Hosszas tanakodás után néztük ki ezt a helyet, amolyan egységes döntéssel. Nem bántuk meg, mert amikor megérkeztünk csodálatos látvány került a szemünk elé.

Mielőtt körbejárnánk - ismerkedjünk meg vele, miért is hívják így? Pilis leghosszabb folyóvize nem messze Pilisszentkereszttől szurdokszerű, meredek völgyet vájt magának az idők során. A "dera" szó maga is rést, szakadékot jelent. Ezt a találó nevet a Pomázon élő szerbek adták egykor a folyónak és így a szurdoknak is. Nos a Dera-patak völgye nem hazudtolja meg a nevét: a folyó 1-1,5 kilométeres mély, meredek szurdokot alakított itt ki. Tükörsima felületűre kopott kövek törik meg rendre a folyó felszínét. A Dera hangos csobogással száguld végig a medrén egészen addig, amíg Szentendre alatt végül a Dunába torkollik. Vizét út közben a Pilis-tetőről és Dobogókőről lezúduló csapadék táplálja.


Aki végigmegy rajta romantikus hangulatú fahidakon kelhetnek át a folyón, és ha kicsit szusszannának kirándulás közben, kényelmes kialakítású pihenőhelyek várják őket, ahol akár egy kis tábori szalonnasütésre is van lehetőség. Ha hétközben célozzuk meg nagy esély van arra, hogy kevés látogatóval találkozunk és élvezhetjük a hely csöndjét és békességét. Egyszóval totális kikapcsolódás ide eljönni - kihagyhatatlan, csak néha arra kell vigyázni, nehogy megcsússzon az ember, főleg egy esősebb időszak után.

No akkor induljunk neki, és ha virtuálisan is, de járjuk körbe ezt a mesebeli helyet!

Utána, mivel egy kicsit megéheztünk, no meg egy kis kávéra is vágytunk már lenéztünk a Dunához is. Mindjárt találtunk egy nagyon jó kis büfét, ahol a pénteken általam megálmodott zsíros kenyeret kávé és mákos rétes társaságában elfogyasztottuk, majd elindultunk vissza a belvárosba...3 megjegyzés:

  1. Nagyon jó sorozat, jó fotókkal. Szép túra lehetett.

    VálaszTörlés
  2. Tényleg nagyon szép hely, csak ajánlani tudom... Remélem majd tavasszal is eljutok oda, állítólag akkor is érdemes megnézni.

    VálaszTörlés