2013. november 14., csütörtök

Vácrátóti Arborétum

Vácrátótról már egy korábbi írásomban beszámoltam (ugrás a linkre), most viszont őszi színekben fogjuk megcsodálni. Valahogy akárhányszor elmegyünk ide, legyen bármilyen évszak is - mindig más arcát mutatja - legalábbis nekem. Először egy weboldalról értesültem létezéséről. Mondanom sem kell, amint módomban állt, felkerestem. 

Most pedig egy kis elmélkedés következik:

Miért hullnak le ősszel a levelek?

Éghajlatunkon a növényeknek hosszú, hideg télre kell felkészülniük, és meg kell óvni testüket a fagy hatásaitól. Ezt a fontos feladatot a lombhullatók csak egy kiadós őszi vegyi "nagytakarítás" segítségével tudják megoldani. A levelek lehullásának oka hormonális eredetű. A növényi hormonok, mint szabályozó anyagok a rövidülő nappalok és hűvösebb éjszakák hatására átalakítják a sejtszintű anyagcserét, gátolnak folyamatokat, például a levelek anyagcseréjét, valamint bomlási folyamatokat indítanak el, melynek következménye a levelek lehullása.

Mi okozza a levélszínesedést?
A zöld színt adó klorofill mellett sok más színanyag van jelen a növényekben. Amíg a növény aktív, a klorofill olyan nagy mennyiségben termelődik, hogy csak a zöld szín érvényesül, ezért ilyenkor a hajtásokat és a leveleket zöld színűnek látjuk. Amikor eljön az ősz, a hideg hatására a növények anyagcseréje lelassul, a klorofilltermelődés leáll, a jelenlévő klorofill pedig lebomlik. A klorofill helyét a levélben maradó sárga (pl. karotin, xantofill), illetve az egyre hűvösebb napokon vörös (antociánok) színanyagok veszik át. A levelek barna színe az elhalt sejtek miatt alakul ki. Az időjárástól is függ azonban a levelek színe, mivel a szárazság és a fagyok akadályozzák a szép lombszín kialakulását.

Szerencsénkre egy napsütéses napon mentünk oda feleségemmel, és ha jól számolom legalább már negyedszer voltam itt, de most sem csalódtam benne. Hogy megörökítsem a hely igazi mivoltát kisfilmet is készítettem róla, ami legalul látható.


Akkor fogjunk neki és járjuk be együtt ezt a gyönyörű helyet !
No és akkor az ígért videó:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése