2014. június 18., szerda

Rózsakert - Budatétény

Talán ez az egyik legszebb Rózsakert, amit valaha láttam. Budatétényben, a Campona mellett található, és szebbnél szebb virágok találhatók ott, de ahogy a neve mutatja főleg rózsák.

Érdekessége: A rózsakert (latinosan rozárium) teljes területe 3 hektár, ebből 2,5 hektár a tényleges kert területe. A rózsaágyások összterülete eléri az egy hektárt, vagyis 10 ezer m2 csak a rózsának van fenntartva! Az itt kiültetett fajták száma jelenleg 1200 ez mintegy 7000 tő rózsát jelent. Ezzel ez a kert Magyarország legnagyobb rozáriuma, és nem kell szégyenkeznie, ha Európa többi gyűjteményes kertjével hasonlítjuk össze.

Szerepe: A kert elsődlegesen génbank, olyan gyűjtemény, ahol megőrzésre kerülnek azok a fajták és típusok, melyek különleges tulajdonságokat hordoznak „génjeikben’. Ezek lehetnek régi, a köztermesztésből kikopott fajták, igazi történelmi ritkaságok, fel nem használt nemesítési alapanyagok, a természetben spontán módon létrejött mutáns vadrózsák. A génbank akkor válik igazán értékessé, ha egy váratlan, járványos betegség, távoli földrészek kártevője bukkan fel, és már csak ilyen gyűjteményben lehet találni ezekre ellenálló típust. Ennek érdekében jelentős kutatómunka terepe is a rozárium: az itt történő fajtakutatás számtalan módszert használ fel a bonitálásos klímaalkalmazkodási vizsgálatoktól a színváltozás műszeres kiértékeléséig. (forrás: resinfru.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése