2014. augusztus 31., vasárnap

A gyönyörű Plitvicei tavak - a vízesések mesés országa

A Plitvicei tavak Horvátország nem csak legnagyobb, hanem a legrégibb és legismertebb nemzeti parkja is - és világszerte az első tájak egyike, amelyet az UNESCO a világ természeti örökségeinek listájára felvett.

E természeti csodát idén nyáron volt szerencsém látni feleségemmel együtt, több órás túra keretében végig gyalogolni a hatalmas területen fekvő nemzeti parkon. Először hajóval mentünk, majd utána gyalog és rengeteget. Volt, hogy éreztem - a vízesés a lábam alatt zuhog, a tériszonnyal rendelkezőknek erősen kell vigyázniuk ezen a területen.  Hajtott az idő, de az ember nem tud betelni eme szépséggel. És az idő is kegyes volt hozzánk, épp nem esett az eső.

És itt hadd idézzem Kollár István, filmrendező szavait: "Plitvice annyira szép, hogy egy fotó és videofelvétel sem adja vissza. Próbálkoztunk a legprofibb technikákkal készíteni róla filmet. Szép lett, de amit élőben tapasztaltunk, azt egyszerűen nem tudtuk visszaadni a felvételeken."

A következőkben megpróbálom érzékeltetni a természeti csoda szépségét, sokféleségét.
Türkizen csillogó vízfelületek a napfényben. Morajló zuhatagok és látványos vízesések. A növények és állatok végtelen sokfélesége. És egy egyedülálló természeti táj 16 nagyobb és kisebb tóval, amelyek úgy sorakoznak, mint gyöngyök a láncon.

Az Adria hatása és a hegyi levegő közötti egyedülálló klíma, a büszke hegyvonulatok közötti fekvés, és a természetes gátak ebben a formában egyedülálló jelensége, amely évezredeken keresztül mészlerakódásokkal képződött - és egy valódi természeti Paradicsomot hoztak létre, amely a legnagyobb mértékben máig megőrződött. Itt még mindig jelen van minden állatfaj, amely már az ember előtt is megtalálható volt a tavak körül. A növények és állatok közül sok faj semmilyen más helyen nem található meg a nemzeti parkon kívül.

A lélegzetelállító természet minden évben körülbelül 900 ezer látogatót csalogat a nemzeti parkba. A 60-as években Winnetou tavas és vízesés jeleneteit is ezen természeti csodák előtt forgatták. Gondolta volna?

A poszt itt egy kicsit hosszúra sikeredett, dőljön kényelmesen hátra és úgy élvezze a fotókat és a bejegyzés végén látható videót (azt csakis HD minőségben!).


A 16 Plitvicei tó 9 kilométer hosszan húzódik szorosan összekapcsolódó kaszkád-rendszerként délről észak felé az erdőben gazdag hegyvidéki tájon át. Ugyanakkor a legfelső és legalsó tó közötti magasságkülönbség több mint 130 méter. Ennek megfelelően alakul a tavak környezete és karaktere is - a 12 nagyobb felső tó egy szelid dombos vidéken fekszik és a 4 alsó tó partjait meredek, durván körvonalazódó fehér mészkő szegélyezi. A tavak felülete összesen 2 négyzetkilométer, amelynek majdnem 80 %-a a két legnagyobb és legmélyebb tóra jut. A legnagyobb tó 2300 m hosszú és 47 m mély, ezen közlekednek a nemzeti park kompjai. A tavak vizfelülete nem teszi ki a nemzeti park 1 %-át sem. A nemzeti park majdnem háromnegyed része erdővel boritott, ahol 700 éves bükkösöket és fenyveseket is találunk.

A legmélyebb és legmagasabb pont között 912 m magasságkülönbség van, a tengerparti és a kontinentális klima közötti határ a parkon keresztül húzódik. A vizparti táj, a sűrű erdők és a hegyi lejtők a legkülönfélébb állatoknak nyújtják a számukra ideális feltételeket. A nemzeti park régiója ritkán lakott és alig iparositott, igy a természet évszázadokon keresztül szinte zavartalanul kibontakozhatott.


Feleségem megtalálta az útba igazító táblát...
Gyönyörű szép ez a park..
Hurrá, itt van Plitvice!
Messze távolban csónakok...
...és megláttuk az első vízesést...
Még nyár van, de az ősz jelei már mutatkoznak...
Hát nem mesés....?
Valamelyik hajóval megyünk át a túlpartra...
Közös fotó... Elmaradhatatlan.
Meseszép ez a hely!
A kikötő és a zöld víz...
Igen, oda igyekszünk... Ezek a színek!
Indulásra várva...
Feleségem a cölöpnél...
És érkezik egy hajó...
Tükröződés...
...és még egyszer tükröződés...
Kislány játszott egy falevéllel...
Szép időnk voltak....
...vízre fel!
Kértünk egy közös fotót...
Pihenő kacsák és Plitvice
Ahogy megérkeztünk, alig vártam, hogy láthassam az első vízesést... Ilyen helyre nem mindig jut el az ember. Leírhatatlanul szép volt...

Szerelem első látásra...
 

A közös fotó nem maradhatott el...
 

Hát igen, akinek nincs tériszonya...
 

Felhős idő volt, de ez így pont megfelelt...
Feleségem úgy döntött, lemászik...
 
Aztán meggondolta magát...
 
Öröm volt hallani a víz zubogását...
 Ez az egyik legkedvencebb fotóm az út során
Azért ez sem rossz...
 
Végig ilyen fapallón kellett menni... Hát azért izgultam is egy picit...
 

De azért megérte...
 

Mesés...
...leírhatatlan...
 


Odajött kunyerálni, hátha kap kaját...
 

Ősszel is biztos csodaszép...
Néha veszélyes lépcsők voltak,,,
De a látványért megérte...
....gyönyörű...
Vigyázat, hová lépünk!
...és a legnagyobb vízesés!
Hatalmas nagy!Érdekes volt fentről nézni....
 

Jó sokan összegyűltünk....
 


2016-os újra szerkesztett film a Plitvicei tavakról
HD-ben nézendő!!:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése