2015. február 11., szerda

Markazi-víztározó

Ezen a kiránduláson feleségemmel, fotós társammal és családjával Markazon jártunk. Nem volt betervezve erre a napra, csak miközben a hideg elől bemenekülve egy jól fűtött helységben a térképet nézegettük azon tanakodtunk, hol lehet vajon jól naplementét fotózni. 
És ekkor jött az ötlet: Markazi-víztározó.
Csak egy kis rövid földrajz és történet (forrás: Wikipédia):

A 154 hektáron elterülő és legmélyebb pontján 14-15 méter mély tavat a Malom-patak, a Zsidó-patak és a Hatra-patak felduzzasztott vizei táplálják. Vizét a Nyiget-patak szállítja el.


A 14. századi Markaz falu háromszög alakban földsáncokkal volt körülvéve, melynek szárain egy patak medre és vizes árkok haladtak. 1962-ben létesített a helyi termelőszövetkezet egy halastavat a megmagasított sáncok által közrefogott területen. 1968-ban a Mátrai Erőmű mellette fekvő tavát is feltöltötték, a két tó pedig összeolvadt.

Tél is volt, meg nem is - de nagy örömmel jártam körbe ezt a szépséges helyet és fel is töltődtem tőle teljesen. Megállapítottuk, hogy az itt üdülőknek (jelen esetben telelőknek) jó dolguk lehet, hétvégére igazi kikapcsolódás leutazni és tenni-venni a ház körül, no meg a kertben. És haza felé indulva sikerült a napnyugtát is lencsevégre kapni.
Tegyünk egy rövid sétát ezen a meseszép helyen kedves Olvasóim!

Varázslatos táj
Csónakok pihennek...

Kellemes időtöltés...
Jobb időben majd csónakba is szállunk...

Csobogó víz
Helyenként jéggömbök is láthatóak...

A természet itt is szobrászkodott...
 

Fagyott kikötő...
 

Itt én is elpihennék hétvégente...
 


A csónakok is alszanak...
És hazafelé a megérdemelt naplemente...

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szep fotók,vârom a többit !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm, a feltöltés folyamatos :-) Örülök, hogy tetszett!

      Törlés