2015. április 22., szerda

Újra Apajon


Végre eljött az idő, hogy ismét elmehettem Apajra. Kiskunságnak ennek az élővilága valami leírhatatlan, április 11-én szinte elképzelhetetlenül korán indultunk útnak (hajnali 4-kor), hogy még a napfelkelte legeslegelső fényeit elérjük. Koromsötétben haladtunk - elhagytuk Budapestet, majd a jól ismert Bugyi falu határán letértünk a betonútról és csak a fényszóró fényénél haladva kerültük ki az elénk kerülő nyulakat (vagy hatot számoltunk meg), fácánokat.  A nap fő célja a madarak megfigyelése és az ottani állatvilág felkutatása volt.

Már egy számunkra ismert helyen álltunk meg: a madárvártánál. Még alig lehetett látni, kedvenc színeim akkor jelentek meg az égbolton... Még a nap is akkor kezdett "ébredezni"....

Először amikor megérkeztünk egy csodálatos napfelkeltében volt részünk... Még csak pirkadt...Ez a hely mindig ad valamit, sose megyünk haza üres kézzel. Hol nyulat, fácánt, füstifecskét, sordélyt, sárga billegetőt látunk. Elsőre a tocsogókat kezdtük körbejárni a sárgás, vöröses fények után, felébredt a természet, nagy volt a hangzavar. Egy kis tollas barát mindig tudja, hogy jó ám a sarat dagasztani... Mint ez a sirály is.

 
Utána barázda billegetőt pillantottunk meg.Sárga billegetőt is gyakran látni...Megérte a belvizekhez menni, ellenfényben nagy kócsagot láttunk.

 Utána meg békára vadászó gólyát... Szintén ellenfényben.Fácánt is találtunk a veteményesen keresgélve...
Füstifecskét a villanypóznán....Sordély énekelt az egyik faágon...

Utána sokáig figyelhettük meg ezt az őzet, aztán messze elszaladt... A felvétel nem lett a legjobb.
 Mezei nyúlra lettünk figyelmesek. Ő meg szerintem ránk.A bivalyokkal mindig összefutunk...
Visszamentünk a vízi világhoz. Itt is sok érdekes lehet ám látni barátrécéket, szürke gémet, vörös gémet, nagy kócsagot, gólyát, nyári ludat, barkós cinegét... Mielőtt hazaindultunk volna itt még egy kicsit kikapcsolódtunk.


2 megjegyzés:

  1. Számomra is kedves hely Apaj. Két hete terveztem lemenni, de az eső és a hidegfront miatt úgy döntöttem elhalasztom. Így idén még nem voltam lent. Megérte korán kelni, csodásak a hajnali színek!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Miklós ! Örülök, hogy tetszik Apaj, most hétvégén is voltam, majd várható egy újabb bejegyzés. Bizony, nagyon szépek a hajnali színek, érdemes ám elmenni! És köszönöm a hozzászólást :-)

    VálaszTörlés