2015. július 26., vasárnap

A Szürke légykapó és kicsinyei - egy virágcserépben

Azt már régóta tudtam, hogy Balatonon nagyon sok madár van - ehhez nem kell nagy megfigyelőnek lenni, elég egyszer hajnalban felébredni. Akkor viszont meglepődtem, amikor szüleim jelezték, hogy az egyik virágcserépben madártojásokat fedeztek fel. Hallottam már ilyenről máshonnan is, de személyesen megtapasztalni, azért nagy élmény volt. Mondanom sem kell, hogy ezután több hétvégén keresztül a hétvégi program a szürke légykapó pár megfigyelése volt. Persze az események nyomon követése tisztes távolságból és úgy történt, hogy se a tojásoknak, se a kicsinyeknek ne essen baja. Ügyelni is kellett rendesen, mert a szülők folyamatosan figyeltek és ahogy közelébe kerültem csak egy picit is a "fészekhez", azonnal megjelent,
hol a tojó, hol a hím és elkezdtek veszekedni az emberre. Ez talán a nyár egyik legnagyobb projektje volt madarászat szempontjából, sokat tanulhattam belőle. Természetesen a fotók készítésénél semmi vaku használat, nehogy bármi baja essen a madárkáknak.Szürke légykapó fészek és a tojások
Utánaolvastunk, hogy meddig tart ennél a madárnál a költés, etetés, mennyi idő alatt hagyják el a szülői otthont a kicsinyek. 
Wiki szerint "üregekbe, korhadt fák odvaiba készíti fészkét, melyet fűszálakkal, mohával és pókhálóval bélel ki. Fészekalja 3-5 tojásból áll, melyen 11-13 napig kotlik. A fiókákat még 12-14 napig táplálja, mire kirepülnek." - ezt ki lehet egészíteni annyival, hogy virágcserepet is használnak szükség esetén. 

Vagy csak költött a cserépben és a fészekben és figyelt....
A kotlás idejében megfigyelésem szerint elég sokat elhagyta a fészkét, vett magához táplálékot, vizet ivott, aztán visszament. A visszarepülést elég ügyesen oldotta meg, pedig ahol a virágcserép van, sok minden van még azon kívül. Mivel az egész történt egy teraszon zajlott minden lépésre figyelni kellett, ami az adott tárgy és fészek körül zajlott, éjjel még a villanyt se lehetett felkapcsolni, nehogy megzavarjuk a folyamatot, mivel a tojó azonnal kirepült.


Fent volt a fészek és hosszasan figyelte, mikor repüljön oda...
És miután megvolt az irányzék berepült a fészekbe...
Hosszú ideig nem történt semmi, a madárpár is és mi is izgatottan figyeltük, hogy vajon mikor kelnek ki a kicsik. Volt olyan, hogy a tojó és a hím is már odarepült egyszerre, no mi is figyeltünk messziről, talán most? De még kellett várni egy-két napot, aztán kikeltek a tojásból. Persze magát a fészket sokáig nem hagyták el, etették őket, aludtak és fejlődtek.
Gondos szülők voltak, mindig vittek táplálékot...
Figyelték, hogy minden rendben van-e...
Folyamatosan etették a kicsinyeket...
Ha megjelent valaki azonnal kirepült...
Miután végre előbújtak a kicsinyeik, utána következett az etetés időszaka. Továbbra is fennállt az a helyzet, hogy ha csak picit megközelítettük a területeket, azonnal megjelentek (valószínűleg a közelben vadásztak táplálékra) és veszekedtek a közelből az emberre, hogy menjen már onnan. Természetesen erről egy kis minifelvétel is készült.

A kicsinyek sokat aludtak, fejlődtek
Alig mertem lefotózni őket...
 

Nagyon ügyesen vitték a legyeket, lepkéket, kukacokat stb. táplálékot a csemetéknek, akik hamar el is fogyasztották....


Folyton lesben álltak, igazi szülőként...
Ha valaki megjelent a teraszon, ő is azonnal ott volt...

Finom táplálékokat hoztak...
Sokat jöttek....

Ha ott voltál a teraszon, morcosan néztek rád....
 

Ez pár hete történt, azóta a picik már elhagyták lakhelyüket. Mindenesetre egy érdekes történet számomra ez, így már tudom, hogy fészket ne csak a szokott helyen keressek, hanem akár egy virágcserépben is.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jo, erdekes, sokat dolgoztal rajta.
    Ez igen !

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy tetszett, izgalmas egy téma, az már biztos. Mindenesetre mindent figyelni kell, még egy virágcserepet is :-)

    VálaszTörlés