2016. augusztus 19., péntek

A fotózás világnapja - avagy a fényképezés története...

Ezen az oldalon inkább a saját fényképeket teszem közzé, de úgy érzem mivel mindannyian nagy hódolója vagyunk a fotózásnak egy kis rövid történelmi áttekintés nem árt - hiszen pont ma van a fotózás 177. évfordulója... A bejegyzés végén egy 8 perces film is látható a fotózás történetéről.


A Francia Tudományos Akadémia 1839. augusztus 19-én Párizsban jelentette be a fotózás felfedezését – ezt a napot tartják számon a fotózás világnapjaként.

A daggerotípia módszerét, Joseph Nicéphore Niépce és Louis Daguerre találmányának jogait a Francia Állam vásárolta meg tőlük, s az emberiségnek adományozta, hogy mindenki kedvére fényképezhessen. Bemutatása után egy évvel már annyira népszerű volt, hogy több, mint 20 nyelven jelent meg könyv, melyben részletesen elmagyarázták
a működési elvét. 

Tudta? Az első színes képig sem kell már várni 20 évvel többet, hiszen azt az angol fizikus James Clerk Maxwell készítette 1861-ben, de az első digitális kép csak 1988-ban került a egy számítógép monitorjára.

Mi célt szolgált kezdetben a fotózás?

Először semmi mást, mint a valóság legprecízebb megörökítést adja vissza. Viszont később a századforduló környékén tette rá a kezét a művészet is, tömegesen elterjedt. Az 1930-as évektől vált elérhetővé mindenki számára, tömegszenvedély lett. Volt olyan időszak, hogy minden tanuló gépet ragadott (talán most is?)
és híres fotósnak képzelte magát. Ez továbbra is megfigyelhető, csak a képek minősége javult sokat az évek során az egyre jobb és tökéletesebb gépek megjelenésével.

A világ első színes fényképét 1861. május 17-én mutatta be James Clerk Maxwell (1831-1879), skót matematikus
és fizikus egy színelméleti előadáson a londoni Royal Institution hallgatósága előtt
(James Clerk Maxwell: Tartan Ribbon, Three-Color Carbon Print, 1861.)
És mivel főleg természetfotózással foglalkozó blogról van szó, hadd essen szó az első éjszaka készült természetfotóról is (1906!):

Fotó: George Shiras: First Nighttime Animal Photos, 1906.
A világ legelső természetes környezetben, villanófényben, éjjel készített állatfotója egy nőstény fehérfarkú szarvast (virginiai szarvast) és borjait ábrázolja. A képet George Shiras III. készítette 1906 körül a Michiganben található Whitefish tó környékén. (Ma már Peter White Lake a tó neve, melyet Shiras fiáról
neveztek el). Vakuként egy vezetékkel ellátott távirányítós lámpát használt - ebben szintén úttörő volt -  amit az állatok aktiváltak, amikor lábukkal a kifeszített drótokhoz értek. A vaku villanása után az állatok ijedtükben - szinte minden alkalommal - azonnal szétszéledtek. A most látható fotót 1906 júliusában
publikálta először az amerikai National Geographic magazin.

A fotózás története:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése