2016. október 8., szombat

Bajor kastélyok körutazás V. rész: Kirándulás a Tündérpaloták földjén - A Hohenschwangau és Neuschwanstein kastély

Hol volt, hol nem volt hetedhétországon is túl, még a hegyeken is túl élt egyszer nagyon régen egy király, akit úgy hívtak II. Lajos. Egyszerű ember volt, a szó átvitt és eredeti értelmében is együgyü volt. Sem az uralkodás, sem a politika nem kötötte le, hanem az építtetés és azon belül a kastélytervezés. Ő menekült a kora valósága elől, egy olyan történelmi korba, amely Wagner operákban elevenedtek meg, illetve történelem könyvekben élhette őket újra. Ha írnának róla egy mesét, valahogy így kezdődne...
Bizonyára már mindenki hallotta, hogy az őrültet és a zsenit egy hajszál választja el egymástól. Sokakban felvetődik a kérdés - mint ahogy bennem is - vajon megérte felépíteni ezt a várat? A kor embere azt mondta volna, nem - de ha már ellátogatunk oda és megcsodáljuk, bizony hálásak lehetünk a királynak a nem mindennapi épületért...
És ha létezik bakancslista arról, mit is szeretnénk látni életünkben - a top 10 közé bekerülne ez a csodaszép hely is, én úgy gondolom. 


Megérkeztünk autóbuszunkkal Hohenschwangau-hoz. Gyönyörű napsütés, igazi kiránduló idő fogadott minket. A tempó viszonylag gyors, figyelni kell az időt, hiszen egyszerre két látnivaló is van....

Hohenschwangau térkép, hol is voltunk...
Hohenschwangau - feleségem kért gyorsan egy fotót :-)
Gyorsan múlik az idő, lassan itt az ősz...
Hohenschwangau - gyönyörű, teljes nagyságában...

Már messziről látszott, hogy mesés helyen vagyunk... -
Neuschwanstein kastély látható a fotón

Út a tündérkastélyok földjére...
Ahogy haladtunk felfelé, gyönyörű kilátás fogadott...
Érdes ablakok, csodás díszítések mindenütt....
Az építész mindent megtett, gyönyörű...
Hát van egy hangulata...
Maga a kastély...
A Hohenschwangau kastély (németül Schloss Hohenschwangau) Németország egyik ismert kastélya, amely a bajorországi Hohenschwangau településen található, nem messze Füssen városától. A kastélyt II. Miksa bajor király építtette, ez a kastély volt fia, II. Lajos gyerekkori rezidenciája. A kastély napjainkban népszerű turistalátványosság.
A szintén világhírű Neuschwanstein kastély a közvetlen közelben helyezkedik el.

Története: A Hohenschwangau kastély a Schwangau erőd romjaira épült, amelyet már a 12. századból említenek történelmi feljegyzések. Egy lovagi családot bíztak meg az erőd felépítésével, később ez az épület szolgált a schwangaui helyi önkormányzat központjául. Egy 1523-ban készült leírás alapján a kastély falai túl vékonyak voltak, hogy elláthassák védelmi funkciójukat. A lovagok 16. századi hanyatlása után a kastély többször gazdát cserélt. Innentől folyamatosan romlott az állapota, mígnem a 19. századra teljesen az enyészeté lett.

Rengeteg a turista, de így is szép...
A hegyeket órákig el tudnám nézni...
Lehet régen ők védték a kastélyt?
1829 áprilisában Miksa koronaherceg (a későbbi II. Miksa király) fedezte fel a helyet egy séta alkalmával, és elragadta a környék szépsége. 1832-ben megszerezte magának a romokat, amelyeket akkor még Schwansteinnek hívtak. 1833 februárjában meg is kezdődtek a kastély újjáépítésének munkálatai, melyek 1837-ben fejeződtek be, a kastély pedig 1855-ig további kiegészítéseket is kapott. A megbízott építész, ifj. Domenico Quaglio felelt a külső neogótikus stílusáért. Az ő 1837-ben bekövetkezett halálát követően Joseph Daniel Ohlmüller vette át a munkálatokat, majd miután ő is elhunyt 1839-ben, a munkát végül Georg Friedrich Ziebland fejezte be Mária királyné később alpesi kertet adott a kastélyhoz, melyben az Alpok minden területéről összegyűjtött növényfajok megtalálhatóak voltak.

Tényleg csodás helyen fekszik...


Elkészülte után a kastély volt Miksa, Mária, valamint két gyermekük, Lajos és Ottó (a későbbi II. Lajos és I. Ottó bajor királyok) nyári és vadászrezidenciája. A hercegek fiatalkoruk jelentős részét itt töltötték, szüleik a főépületben, míg ők a melléképületben laktak. Miksa 1864-ben elhunyt, őt Lajos követte a trónon, aki elfoglalta apja szobáját a kastélyban. Mivel Lajos sohasem házasodott meg, anyja, Mária továbbra is lakhatott az ő szintjén. Lajos szeretett itt lakni, különösen miután 1869-ben megépült saját álomkastélya, Neuschwanstein, mely mindössze egy kőhajításnyira volt Hohenschwangautól.


Lajos 1886-ban bekövetkezett halálát követően Mária maradt a kastély egyetlen lakója, mígnem 1889-ben ő is meghalt. Sógora, Luitpold bajor királyi herceg a főépület 3. szintjére költözött. Az ő nevéhez köthető az épület 1905-ben történő villamosítása, valamint az elektromos lift beszerelése is. Luitpold 1912-ben elhunyt, az ezt követő évtől pedig az épület múzeumként kezdett funkcionálni.

Gyönyörű erkély és onnan még szebb kilátás...
Mesebeli egy hely...
Tájfotózásra is alkalom nyílt...
Egyszerűen gyönyörű....
Még egy fotó Hohenschwangau-ről
Az I. és a II. világháború alatt a kastély nem szenvedett kárt. 1923-ban a Bajor Tanács elfogadta a korábbi bajor királyi család igényét a kastély iránt, mint lakóépületük. 1933 és 1939 között Rupprecht bajor koronaherceg és családja nyári rezidenciája volt, ezután pedig utódai, köztük a jelenlegi örökös, Ferenc koronaherceg kedvelt üdülőhelye lett. 1941-ben Adalbertet kiűzték a hadseregből Hitler Prinzenerlass rendelete nyomán, ezért a családi kastélyban talált magának menedéket, ahol a háború végéig lakott. (Forrás: Wikipédia)
A kastély megtekintése után elindultunk felfelé, következett a hőn áhított Neuschwanstein. Felfelé sétával jó 20-25 perc alatt fel lehet érni, ha gyorsabbak vagyunk hamarabb. Elszántabbak lovaskocsival is próbálkozhatnak, de megéri gyalog - közben csodaszép vízeséseket is láthatunk félúton.

A természet ereje...
A Tamront otthon maradt, de így is készültek szép fotók
A természet ereje
Ha több idő lett volna, alaposabban körbejárnám...
Felfelé és lefelé menet akaratlanul is elgondolkozik az ember a kastéllyal és a történetével kapcsolatban:
1. Ami az adott korban őrültségnek, pénzkidobásnak, feleslegesnek, pazarlásnak számít, később egész más színben is feltűnhet, turisztikai látványosság lehet belőle, egy tuti jó befektetésnek számíthat;
2. Amíg mondjuk egy kastélyt egy ember kedvtelésére, szórakoztatására építenek fel, az bizony rengeteg pénzt felemészt, semmi haszna. Viszont ez később mindenki számára egy kincs lehet, gyönyörködtet, van akinek munkát ad, megélhetést biztosít. (Bár a király ezt parancsolta: halála után rombolják le a várt, de szerencsére ez nem történt meg...);
3. A múltat nem lehet visszaállítani, visszamenni az időben - bár néha biztos nagyon szeretnénk ezt. De talán jobb is így;
4. Nagy dolgok nem keletkezhetnek egy kicsit őrült, álmodozó, mindenre képes emberek nélkül - amik bizony gyakran nagy áldozattal járnak...

Neuschwanstein, hol is voltunk pontosan...

A kastély és feleségem...
Megtervezni és kivitelezni...
Elmaradhatatlan közös fotó...
A Neuschwanstein kastély
A Neuschwanstein kastély (németül: Schloss Neuschwanstein, magyarul Új Hattyúkő kastély) egy, a 19. században épült bajorországi kastély. A Németország déli részén, Schwangau község területén található épületet II. Lajos, Bajorország királya építtette saját maga gyerekkori álmainak megvalósítására.
Richard Wagner iránt érzett tisztelete és csodálata miatt a kastély egyes termeit és berendezését operáinak szereplőivel díszítette. Habár a fényképezés és a videofelvételek készítése nem engedélyezett a kastélyon belül, mégis ez Németország legtöbbet fényképezett épülete, valamint egyike az ország leglátogatottabb turistacélpontjainak. Az Alpsee felett emelkedik, a Pöllat-szurdok magányos szikláján épült kastély, amelyet II. Lajos bajor király 1869-1886 között épített: büszke, kecses tornyaival egy igazi kőből épült álom. 
Megérkeztünk a bejárthoz...
Jó magas tornyok...
A falon gyönyörű a "díszítés"...
Az épület alapkövét 1869. szeptember 5-én tették le. Neuschwansteint nem építész, hanem egy színházi díszlettervező, Christian Jank tervezte – ez jól magyarázza Ludwig szándékait és az elkészült épület lenyűgöző természetét. Az építészeti szakértelmet – ami a helyszín veszélyessége miatt nélkülözhetetlen volt – először a müncheni udvari építész, Eduard Riedel, majd később Georg Dollman és Leo von Klenze biztosította.

A kastélyt eredetileg „Új hohenschwangaui kastélynak” hívták (a király gyerekkori rezidenciája után), egészen a király haláláig; ezután az új neve: Neuschwanstein, Lohengrin, a Hattyú-lovag kastélya lett, Wagner azonos című operája nyomán. A kastély Schwanstein, a schwangaui lovagok székhelyének romjaira épült, akik a hattyút választották jelképüknek.

Neuschwanstein építését befejezték, amikor 1886-ban egy állami küldöttség Bernhard von Gudden pszichiáter professzor vezetésével a kastélyban őrültnek nyilvánította, majd letartóztatta a királyt, aki szinte önuralmát vesztve vonta kérdőre von Guddent: „Mi alapján jelenti ki, hogy őrült vagyok? Hisz még meg sem vizsgált!” A királyt ezután a bergi kastélyba vitték, majd letartóztatása után három nappal, 1886. június 13-án holtan találták a Starnbergi-tó sekély vizében von Guddennel, az őt vizsgáló pszichiáterrel együtt. Halálának pontos körülményei a mai napig tisztázatlanok.

A kastélyban nem lehet fotózni, de ettünk egy finom Gulyás levest ebédre...
No és persze a Zacher torta sem maradhatott ki....
A kastély belső részei sajnos itt sem fotózhatóak, sok érdekességet találhatunk róla itt: Wikipédia
Egyet emelnék ki :
A fellegvárban található a trónterem, Lajos lakrésze, az énekesek terme és a Grotto. A díszítés mindenhol az ismert német legenda főhősének, Lohengrinnek, a Hattyú-lovagnak hódol. Hohenschwangauban, ahol Lajos fiatalkorának javát töltötte, szintén vannak ezen mondavilág alapján dekorált helységek. Richard Wagner több témát is innen vett operáihoz. Az egyik legpompázatosabb helyiség a gótikus stílusú királyi hálóterem: a nagyszerű freskókkal, festményekkel, mozaikokkal, faragványokkal díszített szobán mesteremberek és művészek tucatjai dolgoztak, csak az ágy elkészítése két (más feljegyzések szerint több mint öt) évig tartott. Mindazonáltal sok belső szoba díszítetlen maradt, az ötemeletes palotában 360 szoba található, amiből mindössze 14 készült el Lajos halála előtt.

Középkori külleme ellenére a Neuschwanstein kastély építése során nem nélkülözhette az akkori modern technológiákat – a kastély lenyűgöző strukturális teljesítmények összességének tekinthető. Gőzmotorok, elektromosság, fejlett szellőzés és fűtés mind-mind részei az épületnek.

Trónterem egy századfordulós képeslapon. Forrás: Wikipédia
A kastély megtekintése mellett a páratlan táj látványa is elkápráztatott minket. Mondanom sem kell, hogy fotózás terén egyik gyengém a magas hegyek fotózása, nos itt kiélhettem magam egy kicsit. Ebből készült egy kis összeállítás...

Mint egy festmény...
Itt én is ellaktam volna...
Hegyek, tó - mi kell még?
Igazi bakancslistás hely...
Meseszép...
Vajon trollok is vannak erre?


Egy fotó feleségemmel...
Egyszerűen: gyönyörű...
A hidra nem mentünk el, a tömeg látványa mindig visszataszít...
És az elmaradhatatlan közös fotó
Tényleg egy életre szóló élmény egy ilyen kastély megtekintése, és ilyenkor egy kicsit újra is élhetjük a kor történelmet, hacsak képzeletben is. II. Lajos a korában eléggé különc volt, hallunk róla ezt is azt is, de maradandót alkotott, amit még sok generáció fog csodálni remélhetőleg évtizedeken keresztül.

6 megjegyzés:

 1. Nagyon köszönöm ezt az értékes beszámolót,csodálatos fotókkal és a személyes ismeretekkel gazdagitva

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm a bejegyzés megtekintését és hogy tetszettek a fotók is :-)

   Törlés
 2. Gyönyörű időtök volt. Nekem már nagyon távoli a 13 éve tett ottani látogatás, jó nézni a képeidet.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen! Valóban nagyon szép időnk volt. Jó volt újra látni, ritkán jut el az ember kétszer ilyen messze az életben, ugyanarra a helyre. Örülök, hogy tetszettek a fotók!

   Törlés
 3. Remek felvételek kitűnő sorozata !

  VálaszTörlés