2016. december 1., csütörtök

Harangház és festett jelfái, Hajdúszoboszló

Október utolsó hosszú hétvégéjén november elsejéig Hajdúszoboszlóra mentünk kikapcsolódni feleségemmel összekötve egy kis fürdőzéssel és kirándulással. A fényképezőgép természetesen most sem maradt otthon. Amikor első nap tettünk egy kis sétát egy harangházra lettünk figyelmesek a fürdő előtti parkban, ez egy ottani különleges látványosság. Erről készült egy pár fotó és egy kis beszámoló...
 


Ez a Harangház a millenium évében lett felavatva, ahol Oborzil Editnek, Hajdúszoboszlón született iparművésznek és férjének, Jeney Tibornak a különleges haranggyűjtemény-adománya nézhető meg.
A látványos építészeti alkotás Rácz Zoltán munkássága.

A harangokat nem szokványos módon állítottak elő. Súlyuk jóval könnyebb, mint a hagyományosoké, így előállításuk és jóval kevesebb időt vesz igénybe. Hogy milyen hangjuk van? A harang nagyságától és a rések helyzetétől is függ. Nincs két egyforma harang. A Jeney-Oborzil házaspár a készítésükhöz világszabadalmat szerzett.
Mindjárt a bejáratnál a Kölcsey-harangra a "Hass, alkoss, gyarapíts!" ismert idézet került. 
A harang koronája egy földgömb. Azt jelképezi, hogy minden nemzet fiaihoz akar szólni.

Középen négy, fához hasonlóan összehajló betonoszlop között látható a világharang.

A harangok fölé az égboltozatot jelképező tetőzet borul, középen az életet adó napkoronggal: A talpazat egyik fele természetes anyagú terméskő, a másik fele mesterséges burkolat. A kétféle anyag a jó és a rossz örök küzdelmét jelképezi. A kettőt a Tejút választja el egymástól, mely a magyar népmesékben szereplő életfához
vezet.

A talapzatba ágyazva faragott oszlopok állanak. Ezek a múltat, a magyar történelem kiemelkedő eseményeit ábrázolják. Beljebb egy sima faragatlan oszlop látható. Ez az ismeretlen jövő. A faragványok készítője Nagy Imre népi iparművész.

A tetőzet alatt Galánffi András, a népművészet mesterének faragott rönk padjai kaptak helyet.

Az épületet Hajdúszoboszló Város Önkormányzata építette. Forrás: itt.
A Harangház megtekintése után még a közeli parkban tettünk egy sétát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése