2017. október 8., vasárnap

A Szentbékkálai kőtenger - egy igazi természeti érdekesség

A Káli-medence szélén, Salföldtől Kővágóörsön át a Hegyestűig húzódó sávban egyedülálló természeti látnivalót, az úgynevezett kőtengereket láthatja. Közülük a legnagyobb és leginkább érintetlen kőhát Szentbékkálla határában fekszik: az itt található hatalmas sziklák a Pannon-tenger üledékéből kerültek a felszínre, emellett pedig a Káli-medence legjelentősebb geológiai értéke.

A szentbékkállai kőtengerben kisebb ház nagyságú és furcsa formájú kövek hevernek szanaszéjjel. Egészen a XIX. század végéig malomköveket vágtak a kőtenger "gyümölcseiből", a közeli, kőhátra épült Kővágóörs is innen kapta nevét. A környék nevezetessége az Ingókő, egy gigantikus kőtábla, ami kibillenthető a szélére állva.  

A poszt végén most is láthatnak egy kisfilmet, mely erről a helyről készült.Szentbékkálla határában nyugatra fekszik a híres kőtenger. A kövek nagysága és magassága meglepő: némelyik ház nagyságú, mások betöltenek egy egész szobát. Mintha óriás járt volna e tájon, aki rossz-, vagy jókedvében gigászi kődarabokat hajigált.A Pannon tenger hagyta maga után, majd a szél alakította tovább a szép sziklaformákat.
A településen jól kitáblázott kőtenger csodálatosan bizarr formájú sziklái a hajdani Pannon-tenger kavics- és homokturzásainak megkövesedett maradványai, melyeket aztán a földtörténeti korok erős szélviharai a ma látható formákra „preparálták" ki. Mintegy 400 m hosszan fekszenek a kis dombhát oldalában a sziklák, részben növényzettel is fedve. 
A turisztikai irodalom kőtengernek is nevezi ezeket a nagy sziklatömbökből álló kőhátakat. A Káli-medence szélein, Salföldtől Kővágóörsig, s onnan a Kis-Hegyes-tűig húzódik egy vonulata, de a legszebb és legépebben megmaradt kőhát Szentbékkálla mellett található. 
Egy működő bányától északkeletre, Szentbékkálla irányában még szinte érintetlenül áll az a kőhátrész, amely a Káli-medence legjelentősebb geológiai értéke. Kisebb ház nagyságú kövek hevernek itt szanaszét. Közülük az egyik sziklacsoport különösen érdekes: egy hatalmas kőtábla enyhe billenéssel megmozdul, ha a végére állnak. Ez a szentbékkállai Ingókő!


Egyre nagyobb darabokat láthatunk.


A helyi emberek annak idején ezekből a kövekből is hordtak el az építkezésekhez. 

A hatalmas köveken is megfigyelhetjük az idő vasfogát. A kilátás meg egyszerűen mesés...Régen remek malomkő alapanyagnak volt kiváló...
Kalandos, látványos hely a Szentbékkállai-kőtenger.És az ígért kisfilm (HD-ben nézendő!):


2 megjegyzés:

  1. Ismerős terület :) A Káli-medence a szívem egyik csücske, mindig lenyűgöz a látványa.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is nagyon szeretem a Káli-medencét, hát még a Balatont. Lesznek még fotók a környékről, csak idő kérdése :-)

      Törlés