2017. október 19., csütörtök

Balatoni romok - Töttöskáli templomrom (Szentbékkála)

Ősszel mindig egy kicsit többet kirándulok, mint általában - ilyenkor a csavargáshoz, utazáshoz, kiránduláshoz, túrázáshoz van kedvem, főleg jó idő esetén. Legutóbb családilag a Töttöskáli templomromot (Szentbékkála) is megnéztük. Aki rendszeresen visszanéz a blogra, szerintem már tudja, hogy egyik nagy szerelmem a Balaton és azon belül a Káli-medence környéke. Minden évszakban egyszerűen gyönyörű. Legutóbb a kőtengert mutattam be, most ezt a templomromot, mely a tájjal együtt egy igazi gyöngyszem, még egy filmforgatást is elképzelne magában itt az ember....
Szentbékkállától nem messze, a Fekete-hegy oldalában találunk a festők ecsetjére kívánkozó romocskára.


A történetéről, ha utána olvasunk az internet rejtelmeiben, igazából sajnos nem tudunk meg sokat. A falut először 1290-ben vagy 1296-ban említik Thwtheus néven. 1338-ban a Theutheus, 1380-ban Teutuskal, 1488-ban pedig Thythews név kerül elő.
Az elnevezés Kál része nyilván a Kál horkára és családjára utal. 
Az Ő nemzetségük több környékbéli település névadójaként is szerepel:  például Őrskál (ma Kővágóörs) Szentvidkál, Szentbékkálla, Mindszentkálla, Köveskál, Sóstókál (valószínűleg azonos Sásdikállal) és Kerekikál. A Töttös is személynévi eredetű, valószínűleg a növényi "tő" szó egy továbbképzett alakja.

Még útközben...

És szintén útközben....
Gyönyörű ez a Káli-medence
Itt szívesen vennék egy telket, szőlővel...
Az ősz már megmutatta magát...
És megérkeztünk a "tett" színhelyére...
Akár egy filmforgatáshoz is tökéletes hely...

Maga a rom XII-XIII. századi, azaz Árpád-kori lehet. Egyik forrásunk szerint találtak a rom körül egy XI. századi, egyenes pengéjű kardot, amelyt ma a Magyar Nemzeti Múzeumban őriznek. Eleinte királyi udvarnokok lakják a környező falut, amely 1341-től a veszprémi püspökség fennhatósága alá kerül. Egyhajós, keletelt, egyenes szentélyzáródású, bejárata a nyugati részén állott, ahol a leírások szerint kegyúri karzat is állott két tartópilléren. Utóbbiak nyomaira nem nagyon leltünk, sajnos a templom belseje elég gazos állapotú nyáron, illetve a falakról lehulló törmelék is borítja azt. 1531-ben török támadás érte a falut, amely elnéptelenedett, temploma romossá vált, de később újra települt, és a templomot is helyrehozták. Békefi leírása szerint 1876-ban már romos.


Festői környezet
A magányos fa...
Bár a rom területe elég elhanyagolt, a falmaradványok és a környező kilátás a Káli-medencére egyedülálló. Nehéz betelni vele ezzel a látnivalóval, biztos visszatérünk ide még.
Nem csoda, hogy megihlette a magyar filmalkotókat is. Az "Állítsátok meg Terézanyut" című filmben 02:01:00-nál (a videóban 3:28-tól) jelenik meg a rom egy kicsiny, kopott, sárga présházzal a háttérben (a poszt végén látható a film).

Ha valaki kíváncsi a részletre, kattintson a beágyazásra, és tekerjen a megadott időponthoz!
2 megjegyzés:

  1. Sokat változott a rom azóta, hogy legutóbb ottjártunk. Úgy látom, hogy egy zsalus megerősítést kapott a boltív az omlásveszély miatt és a pince régi faajtaját is kicserélték vasajtóra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, fejlesztetik, amennyire lehet. Szép hely, mint ahogy a környék is. Ez az a része hazánknak, amit muszáj megnézni :-)

      Törlés