2017. december 18., hétfő

Egy parádés vasárnap délelőtt

Idén valószínűleg már nem sokat fogok ücsörögni a kedvenc leskunyhóban, hiszen jönnek az ünnepek - teljesen off leszek bloggolás és fotózás tekintetében, még egy szokásos záró poszt lesz a 2018-as év legjobb fotóiból, és még adós vagyok egy Erdélyi beszámolóval, ahol októberben voltunk - de bokros teendőim mellett ez most majdnem két hónap csúszással lesz közzétéve a következő napokban.
Most vasárnapra napsütéses időt ígértek, ez így is lett. Minden deres volt, ahogy sétáltam szinte ropogott a zöld növényzet a lábam alatt. Kíváncsian mentem ki, vajon ma mi várható? Az első két órában igazából nem történt semmi, széncinegék négyesével-hatosával jelentek meg, néha egy-egy szajkó ült a távoli beülő ágra. A nulla fok azért éreztette hatását, lassan kezdtem azon gondolkozni, hogy szedelődzködöm, aztán megyek tovább.  
Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy megjelent egy zöld küllő, egy harkály és egy szajkó is egyszerre! Mondom magamban, no bravo beindult az élet! És egy számomra új fajt is láthattam egy közép fakopáncsot... De a sok "szöveg" helyett hadd beszéljenek magukért a fotók! A madarak nevét a fotók alatt láthatják kedves Olvasóim.

Szép színekben tündöklő közép fakopács érkezett
Csuszka mintha azt kérdezné: Na, mi van???
Nagy fakopáncs szereti a jó dolgokat
Alaposan körülnézett
És talált is finomságot :-)
Meggyvágó is benézett, mi jut ma itt nekem?

Mint írtam, sokáig semmi nem történt, aztán hirtelen beindult a pörgés a tollas barátok részéről. Harkályból egyszerre 3-4 is megjelent, szinte egymást várták be a lesnél. A zöld küllő is kíváncsiskodott egy kicsit, és egy közép fakopáncs is előtűnt a semmiből... Továbbra is azt mondom: imádom a telet :-)

Kiszorultam a lesből - hát várakozom...
Fakopáncsok türelmesen bevárják egymást....
Süvöltő tojó nagyjából mindig ugyanott jelenik meg... A hímek valamiért nem jönnek le most.
És egyszer csak egy érdekes harkályfélét láttam meg: közép fakopáncs. Én idáig a lesnél nem láttam.
Érdeklődve figyelt, majd ahogy jött el is repült....


És persze ahogy lenni szokott sokáig semmi, majd hirtelen három is: szajkó, harkály, zöld küllő. Szinte kiesett a gép a kezemből a meglepetéstől! Ha lett volna még egy fotómasina nálam és plusz két kéz, tuti levideóztam volna. Így hadd beszéljenek inkább tovább a fotók.

Harkály koma magáénak tekintette a cinkegolyót
Úgy látszik, bejött neki...
Zöld küllő a fűből figyelte a helyzet alakulását, majd amilyen gyorsan jött, el is tűnt...
Fakopáncs mondja, én ezt nem adom!
Zöld küllő hirtelen ismét megjelent, most már közelebbről...
Nagyon érdekelte, mi történik
Nézett egyet balra...
Majd a másik irányba...
Megmutatta teljes mértékben magát...
Hát nem csodaszép madár? Imádom őt fotózni...
Harkály közben ügyeskedett a beülő ágon...
Örültem neki, hogy így is "lekaphattam"...
Gyönyörű hím...
Ezért megéri egy cinkegolyót kivinni...
Majd továbbállt és egy közeli fáról még visszanézett...
Barátcinege is már le lett számtalanszor fotózva...
Szajkót még a jég sem zavarta
Látogatásában ma sem volt hiány...
Harcias széncinege
Hűséges barátcinege
És a les legszebb vendége ez a kékcinege...


Tartalmas egy délelőtt volt így végül visszagondolva. Épp fotós madárbarátomnak panaszkodtam smsben, hogy széncinegéken kívül semmi sem érkezik a leshez, erre egyszerre három olyan faj is megjelenik, amely nagy kedvencem. A zöld küllőt januárra reméltem, nem gondoltam volna, hogy hamarabb megérkezik...

4 megjegyzés:

 1. Gratulálok, sikeresen lencsevégre kaptad a madárvendégeid. Sajnos én nem tudok fotót készíteni, de nekem is van etetőm kirakva, bőséges madáreleséggel. Itató edényem is van, egész évben, télen kevesebbet öntök, és cserélem, ha jeges lenne a víz. Nálunk is a szokásos cinkék csapata jelenik meg télen, de van egy állandó gerle pár is, mellette rendszeresen jár a harkály az idén. A harkály meglepetés nekem, hisze ők nem időjárás függők az élelem szempontjából. Jár még rozsdafarkú is, de a verebek az idén még nem jöttek, erősen hiányolom őket. A verebek hiánya nagy veszélyről árulkodik, hiszen a legélelmesebb madarak, és ha mégsem élik túl a természet változását, akkor a vándormadarak miként bírják? Már a fecskék is nagyon megritkultak, nem láttam őket a villanydrótokon sem, amikor gyülekezési idő volt a nagy vándorútra, ez nagyon szomorú nekem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen, örülök, hogy meglátogattad a blogot. Én két helyen etetem a madarakat a lesnél, és itt a kertben is, itt rengeteg veréb van, volt hogy egy tucatot számoltam meg. Kint lakom a várostól messze, szoktam látni az ablakból szajkót, szarkát, én is néha harkályt. Én az őszapókat hiányolom, ők nagyon ritka vendégek. Rozsdafarkút nálunk például még nem láttam. Úgyhogy nyugalom, rengeteg veréb van, nincsen semmi vész. Jönnek majd. Esetleg egy nagy madártudort érdemes megkérdezni, mi az oka annak, hogy kevesebb ott a veréb.

   Törlés
 2. Valóban szép volt a felhozatal. Gratulálok a közép fakopáncshoz. Jóval ritkábban megfigyelhető faj mint a nagyobb társ.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen! Valóban meglepődtem, amikor megláttam, nagyjából egy percig volt a lesnél. Valószínűleg kíváncsi volt, mi ez a nagy forgalom, vagy mi a kaja :-) Idáig egyszer nem láttam.

   Törlés