2017. december 21., csütörtök

Erdély kincsei 3. rész - Királyhágó, Erdély kapuja

Erdélyi barangolásunk 2. napján egy csodaszép, festői helyre érkeztünk a Királyhágóra. A kilátás tényleg meseszép volt, az időjárás kegyes volt hozzánk. Nagyjából itt búcsúztunk el idén az ősztől, letekintve még lehetett látni az elmúló évszak gyönyörűségét. Mivel engem a tájfotózás teljesen kikapcsol, mondanom sem kell, hogy szaladgáltam egyik helyről a másikra, hogy szép képeket tudjak csinálni. Ilyenkor nem csak az ojektív, hanem a telefon is nagy szolgálatot tesz...


A Király-hágó (más néven Erdély kapuja, románul Pasul Craiului, németül Königssteig) Romániában, a Réz-hegységben, Kolozs és Bihar megye határán, Királyhágó és Báródsomos települések között, 582 méter magasságban található hágó. Nagyvárad felől jövet a Rév-Báródi-medence után itt lehet közúton Kalotaszeg felé, majd Kolozsvárra eljutni. Nemcsak gazdasági, hanem kulturális szerepe is nagy, hiszen kapcsolatot teremt a Partium és a történelmi Erdély között. Sokáig itt volt Partium és Erdély határa, a kiegyezés után pedig az Erdély megnevezés helyett gyakran a Királyhágón túl-t használták. Ugyanakkor Partium és Bánság együttes jelölésére a romániai reformátusok ma is a Királyhágómellék megnevezést használják (például Királyhágómelléki Református Egyházkerület). Áthalad rajta Románia egyik legfontosabb főútja, a DN1-es (a nemzetközi útszámozás szerint E60-as).

Hogy hol található?

Királyhágó térképe - RomániaSzinte sajnáltam, hogy ezt a helyet itt kellett hagyni. A friss levegő, a környezet... Mintha kicseréltek volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése