2018. augusztus 18., szombat

Pécs, a kultúra és a szerelem-lakatok városa

Ha felkeressük Pécs honlapját, akkor a következő szlogent láthatjuk : "Pécs, a kultúra városa". Tény, hogy egy napot (vagy többet) el lehet ott tölteni. A nagy meleg ellenére úgy döntöttünk, hogy bár Harkány termálfürdője kikapcsolódásnak tökéletes, azért egy kis séta sem árt a nagy meleg ellenére. 

Mit érdemes tudni erről a városról? A Wikipédia szerint:

Pécs (horvátul Pečuh németül: Fünfkirchen, szerbül: Печуј/Pečuj, a középkorban latinul: Quinque Ecclesiae, az ókorban latinul: Sopianae) megyei jogú város, Magyarország ötödik legnagyobb települése, Baranya megye, a Pécsi járás és kistérség székhelye.
A kelta és pannon törzsek lakta vidéken a 2. század elején a rómaiak alapítottak várost Sopianae néven. A település a 4. századra tartományi székhellyé és a korai kereszténység egyik jelentős központjává vált. Az ebből az időszakból származó ókeresztény temetői építményegyüttest az UNESCO Világörökségi Bizottsága 2000 decemberében felvette a világörökségi listára.

Próbáltam összeszedni mit is láttunk ezalatt az egy nap alatt, ami igazából kevés is volt. De hát ez az a hely, ahová többször visszatér az ember.

A Zsinagóga után tűnődtünk, hogy vajon merre is haladjunk tovább...
Csodálatos leanderek mindenütt... Kicsit irigykedtem is, bezzeg odahaza nem ilyen szépek...
Nagy melegben a legkisebb víznek is örül a turista... :-)

Itt megpihentünk egy kicsit..
A távolban feltűnt Gázi Kászim pasa dzsámija

Néhány fotó a belsejéből - érdemes megnézni (Gázi Kászim pasa dzsámija):

Rengeteg ember mindenütt... Nekik is melegük volt...

Nem akarom ismételgetni magam, jól esett :-)
Közben megéheztünk, elgondolkoztunk, hol is ebédeljünk?
Nem szeretem, ha fotóznak, de itt én is kértem egyet... :-)
Ha Pécsre megyek, itt fogok megszállni...
Mesés utcák... Pécs Váci utcája
Jó védekezés a meleg ellen...
Pécsi Nemzeti Színház
Végül itt ebédeltünk meg, az éhség nagyúr...
Itt legszívesebben csobbantam volna egyet... De hát egyrészt tilos, másrészt nincs habtestem... :-)
De látványnak nagyon jó volt...
Ezek a leanderek lenyűgöztek. Egyrészt hatalmasak, hogy viszik el őket télen? Másrészt gyönyörűek...
A Nemzeti Színház bejárata
És elölről fotózva..
Továbbhaladtunk a délutáni tikkasztó hőségben...
Itt már kevesebben voltak az utcán..

Nagyon tetszett ez a része Pécsnek, érdemes egy kicsit megpihenni...
Város részletek... Jobbra fordultunk, balra fordultunk...
Sehol egy felhő az égen... Viszont gyönyörű harang.
Város részletek :-)

Ahogy Pécsen sétáltunk szembejött velünk az egyik legérdekesebb látványosság : a szerelmesek lakatjai. 

Pécs városát egy a korában igazán egyedi látnivalója miatt, ma már nyugodtan hívhatjuk a szerelem városának is, de azért maradjunk annyiban, hogy 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa.


"Lakatok a sosem múló szerelemért

A Szerelmesek lakatjai a Janus Pannonius utca egy beugrójának vaskerítésén százával lógnak. A kerítés szakasznak nincs mit elkeríteni, csak ott van, és a 80-as évektől gyarapodó lakatfal ma már egy szép dísze és egyik jelképe a városnak.
Sokféle legenda kering a lakatokról, a régi időkben az a mendemonda járta, hogy a csalfa asszonyok emígyen adtak jelt a szeretőjüknek, hogy az uruk távol van így eltelhet a pásztoróra. Egy másik általunk hihetőbbnek tűnő történet meg azt meséli, hogy a közeli iskola tanulói a sikeres vizsgáik után kattintották ide az iskolai szekrényeik lakatjait. Aztán, hogy ezek után, hogyan lett a szerelmeseké a kerítés, csak a jó ég tudja.
A lényeg, hogy ma már a szerelmespárok helyeznek ide lakatokat, amellyel az örökké tartó, és minden viszontagságot kiálló, szerelmüket kívánják szimbolizálni. Sokak számára ez már biztosan felér egy modern eljegyzéssel.
 
Ezt a kis naplóba vagy fotóalbumba illő szertartást bárki elvégezheti, aki Pécsett jár a szerelmével. Nem kell mást tenni, csak venni egy szép lakatot, (ma már kapható jó minőségű rozsdamentes) kézbe venni egy monogramvésésre alkalmas eszközt és hát hajrá! Kattintsuk a monogramos csinos kis szerelem-lakatunkat a kerítésre. A kulcsát, ha van, hajítsuk el jó messzire, hogy a szerelem ketté ne szakadjon!
Ha a Janus Pannonius utcai lakatok között nem találsz megfelelő helyet a lakatodnak, sétálj el a Dzsámi korlátjához, ott is kezdi kinőni magát egy ilyen szerelmi lakatfal kezdeményezés.
Szép szerelmet mindenkinek!"
Mindenesetre érdekes egy látnivaló volt:
 Utána a Pécsi Székesegyházhoz érkeztünk, sajnos éppen felújították így innen nem tudtunk bejut. Viszont a közelében lévő park nagyon szép volt és még jégkása is kapható, ami ilyenkor nem lényegtelen :-)
Szent Péter és Szent Pál székesegyház
Én magam részéről nem bántam, hogy a székesegyház felújítás alatt állt, a parkban tettünk így inkább egy nagyobb sétát.


Na és persze a szerelem-lakatok itt sem hiányoztak :-)Ha már ott voltunk a Csontváry kiállítás sem maradhatott el. Fotózni lehet csekély összeg ellenében, de mivel a kiállítást személyesen kell látni, így két képet töltöttem fel csak a festőművésztől. A tőle leghíresebb "A magányos cédrus" festmény nekem nem a kedvencem, de láttam egy a természetfotózás elődjének is nevezhető fantasztikus képet Tőle a  Süvöltőt leterítő Ölyv címűt, és egy önarcképet láthatunk a művésztől. 
Aki erre jár feltétlenül nézze meg ezt a kiállítást.
Ezután teljesen átfőve találtunk egy jégkását árusító hölgyet. Én mindjárt el is fogyasztottam belőle hármat :-) Így egy kicsit sikerült lehűlnöm...


Ezek után már alig bírtunk úgymond vánszorogni, a busz még később indult vissza Harkányba. Gondolkoztunk mi legyen. Erre összetalálkoztunk a kisvasúttal is így jött az ötlet, hogy tegyünk egy kört. Látni is látunk sok mindent, kényelmesen ülünk, és még melegünk se lesz arra. Nosza magyar, kisvasútra fel!A Zsolnay kultúrális negyedet is láthattuk.
A pécsi várfalat is láthattuk így (engem egy része a Vatikán falára emlékeztetett):

És még egy utolsó kört tettünk a kisvasúttal:Kellemes egy nap volt, jó sok sétával. Ebben a melegben a fotómasinát én nem viszem magammal, de a mai mobiltelefonok ugyanolyan (bár nem DSLR) fotókat tudnak csinálni ma már. Lényeg, hogy legyen rajta elég tárhely, és a kamera se legyen foltos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése