2018. november 10., szombat

Séta az Angolkertben (Tata)

Legutóbbi fotósétám alkalmával, Tatán az Angolkertben voltunk. Csak ajánlani tudom ezt a mesés helyet, hatalmas sétákat tehet az erre járó barangoló. Az időjárás most nem kedvezett annyira, fény szinte alig volt.  Viszont így is kellemes kikapcsolódás volt, sok hangulatfotó készült. Erről gyűjtöttem össze egy kis válogatást kedves Olvasóimnak.


Az Angolkertet 1783-ban Böhm Ferenc mérnök építette. A kert kialakításának kedvezett a feltörő források (Kék-forrás, Najád-forrás) vize, a természeti környezet és a Cseke-tó. 

Az angolkert és a "műromok" 1780-ban lettek kialakítva, az Eszterházy grófok birtokán.

A tavat az ott működött Jenő-malom tulajdonosáról nevezték el. 1803-ban Kazinczy Ferenc is megtekintette az angolkertet, majd 1831-ben újból visszatért, és gyönyörködött a szép platánsorban. A látogatás emlékére 1964-ben állították fel a Kazinczy padot a Cseke-tó partján. A park a Cseke-tó körül található, de bizonyos mértékben az egész városra kiterjed. 

Méltóságteljesen megmutatta magát az ősz a kertben. Hangulatos sétákat tehet itt ám az ember... Közben javult egy picit az időjárás is.
1955-től természetvédelmi terület. Az 1960-as években a források működésének megszűnése után itt fedezték fel az Angyal-forrási-barlangot és a Tükör-forrási-barlangot. Ezek zártak, a nagy közönség számára nem látogathatóak. "Az angolkert a 18. század végének jellegzetesen modern alkotása, amely a felvilágosodás szellemiségét, eszmei áramlatait (a racionalizmustól a szabadkőművességig) és stílusait (a szentimentalizmustól a klasszicizmusig) tükrözi. A visszavonulás és elmélkedés színtereként lelki, érzelmi tényezőket jelenít meg, elrendezése és növényzete is ezt szolgálja. A tatai kert honosítja meg például Magyarországon a szomorúfüzet, amelynek nemcsak neve de látványa is érzelmességet sugall. Az angolkertek megkövetelik a terep változatosságát és a vízfelületek sokaságát, mindezt a háborítatlan természet illúzióját keltve szokták kialakítani."

Most csak rövid időnk volt megtekinteni ezt a csodás kertet, de mondanom sem kell, így is elvarázsolt minket. Tatán már többször voltam kirándulni, de ez a látványosság kimaradt idáig. Valamikor máskor, jobb időben ide visszatérek még...

2 megjegyzés: